Perfeksjonisme i svangerskapet

Sara croppet 2

Sara Khazani er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler.

Les mer om Sara

av Sara Khazaeni

Som gravid eller nybakt mamma, kan man kjenne på forventninger fra venner og bekjente, samfunnet, sosiale medier og helsevesenet til hvordan graviditet og spedbarnstid skal være. Man kan kjenne på et press til å gjøre alt riktig og være den «perfekte» mammaen, allerede fra dag èn.

Men finnes egentlig den perfekte mammaen?

Det er jo ikke rart at man blir overveldet når det blir kastet etter en: «dette må du spise mer av», «få nok søvn, hvile og fysisk aktivitet», «stå i jobb så lenge som mulig», «plei din partner og dine vennskap før baby kommer», «amming er best for deg og barnet ditt». Man blir redd for å mislykkes og at det skal definere en som mamma.

Jeg tenker det er viktig å være bevisst på perfeksjonismen i oss. Den kan føre til at vi setter urealistiske krav til oss selv. Det kan føre til forskjellige negative følelser. Man kan føle seg konstant frustrert, irritert og sint over å ikke leve opp til egne forventninger. Man kan også kjenne på engstelse, tristhet og et behov for kontroll.

Mange fortsetter å presse seg selv, øke hastigheten og ta på seg mer ansvar. Da kan man ende opp med å føle seg mer utbrent og nedstemt fordi man rett og slett taper den endeløse kampen mot perfeksjonismen. Det blir dessverre aldri godt nok…

Jeg vil at du skal stille deg disse spørsmålene for å bli mer bevist:

  • På hvilke områder stiller jeg urealistiske krav til meg selv som mamma?
  • Hvilke konsekvenser ville det hatt å senke standardene mine litt?
  • Hva er fordelene og ulempene ved å presse meg hardt på disse områdene?

Prøv å finne tryggheten i deg selv til å tørre å slippe opp der du kan. Og det aller viktigste, vær snillere med deg selv. Vær kritisk til den negative stemmen i det. Vi heier på det uferdige, råe og slurvete. La oss tørre å hive oss ut på glattisen, gjøre feil og lære av det. Du er nok som du er i din feilbarlige og uferdige form.

PCOS, motivasjon, trening og kosthold
Åpenhet om vulvasmerter i parforhold