Spontanabort

Spontanabort har historisk sett vært et tabu og det har vært lite omtalt i media, film og litteratur. Det har lenge vært ansett som «riktig» å vente med å fortelle omgivelsene om graviditeten til etter uke 12 og mange kvinner har derfor gått gjennom aborter i stillhet. Dette har nok bidratt til at spontanabort er og har vært et vanskelig samtaletema. I tillegg kan en slik opplevelse være veldig personlig og vekke mange krevende følelser og tanker som det kan være utfordrende å være åpen om. Det kan også være vanskelig for folk rundt å snakke om temaet fordi sorg og krise hos andre er noe vi synes er skummelt å nærme oss.

Vi har fortsatt et stykke igjen før spontanabort blir et åpent tema og kvinner opplever å få støtte under og etter slike opplevelser. Man kan oppleve ufølsomme kommentarer fra andre om at spontanabort er normalt og at det derfor ikke er noe å bli berørt av. Men noe som er vanlig kan være skikkelig vondt å oppleve. Det er forskjell på normalisering og bagatellisering! En del kvinner beskriver dessuten mangelfull oppfølging fra helsevesenet og føler seg overlatt til seg selv.

Etter en spontanabort går både kropp og sinn gjennom store omveltninger og dette kan vi merke på ulike måter. Det er helt naturlig å føle seg i oppløsning, være fylt av masse følelser eller kjenne seg mer nummen og fjern. I en slik prosess er det lurt å tillate seg alt dette og møte seg selv med forståelse, omsorg og aksept. Kanskje gjør det godt å høre om andres erfaringer, bearbeide gjennom å skrive eller ta vare på deg selv på andre måter.

Kvinner har ulike behov under og etter en spontanabort. Noen blir ikke veldig sterkt preget, mens andre kjenner på sterke ettervirkninger og føler behov for mye støtte over tid fra folk de har nær og/eller profesjonelle. De fysiske sidene ved opplevelsen, hvordan livssituasjonen din er, støtten du får fra andre og hvilke mestringsstrategier du har tilgjengelig kan spille inn på hvordan det er å være deg gjennom dette. En spontanabort kan være en veldig heftig og vond livsopplevelse og det er ikke gitt at det gir store psykiske utfordringer. Men for noen kvinner kan det gi plager som for eksempel vedvarende sorg, traumereaksjoner og nedstemthet.

Bærer du på vonde minner og krevende følelser som ikke roer seg og du merker at det over tid påvirker livskvaliteten din og hvordan du fungerer i hverdagslivet, så kan det være viktig og godt å søke hjelp. Amathea er en gratis helsetjeneste og tilbyr samtaler i flere byer i tillegg til at de er tilgjengelige digitalt. Du kan også ta kontakt med fastlegen og du kan sjekke ut det lokale psykiske helsetilbudet i kommunen der du bor.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Flere av våre psykologer har egenerfaring med tema som spontanabort og fertilitetsutfordringer og du er velkommen til å bestille timer hos noen av oss hvis du ønsker støtte.

Ingvill, grunnlegger av Klinikk Partum, har laget flere podcastepisoder med spontanabort som tema:

Vi er her for deg

Vi vil alltid lytte til deg og ta din situasjon og dine behov på alvor!

Du kan ønske hjelp til psykiske helseplager som angst og nedstemthet, eller du kan kjenne behov for å lufte og sortere tanker og følelser – ingenting er rett eller feil.

  1  

Bestill en time

Finn en psykolog som passer deg og dine behov. Vi er tilgjengelige

  • alle dager, inkludert kveld og helg

  • digitalt og fysisk

  • individuelt og for par

  2  

Kom som du er!

I samtaler med oss kan du være deg selv slik du er i livet ditt akkurat nå! Om det betyr joggebukse og bustete hår, så er det helt greit.

Har du baby, så kan du naturligvis amme, bysse og gjøre det du trenger underveis.

  3  

Sammen utforsker vi hva som påvirker deg og hvordan du kan få det bedre. Vi kan hjelpe deg å bearbeide krevende følelser og støtte deg i å gjøre endringer i eget liv.

Hvis du vil, kan vi gi deg konkrete verktøy og teknikker som vi vet har god effekt.

eller

Våre psykologer

Trondheim
Digitalt

Lørenskog
Digitalt

Oslo (Frogner)
Digitalt

Oslo (Brugata)
Digitalt

Fredrikstad
Digitalt

Asker
Digitalt

Jessheim
Digitalt

Helle

Digitalt

Digitalt

Digitalt

Digitalt

Gratis webinar om forebygging av fødselsdepresjon

Psykolog Ingvill Øvsthus, grunnlegger av Klinikk Partum, holder et gratis webinar om forebygging av fødselsdepresjon 9. mai. Meld deg på nå og sikre deg en plass!

Du blir også registrert på Klinikk Partum sitt nyhetsbrev. Du kan melde deg av når som helst.