Seksualitet i svangerskapet

For veldig mange blivende foreldre forandres egen seksualitet og felles sexliv når det er barn på vei.

Det kan være mange årsaker til det og endringene kan føre til mer, mindre og/eller annerledes sex sammenlignet med slik dere har det til vanlig.
Alle endringer i livet som påvirker parforholdet er viktige å forsøke å snakke om. Men seksualitet og sex er ikke alltid så lett å snakke om. Å lese en tekst som dette om temaet kan være en måte å starte en samtale om hvordan du og dere har det sammen seksuelt for tida.

Når vi møter på seksuelle utfordringer i graviditeten, er det ikke nødvendigvis slik at du/dere bør eller må gjøre noe aktivt for å forandre på sexlivet slik det er akkurat nå. Det kan være like viktig å akseptere og møte endringene med ro og lave skuldre. Et svangerskap er en midlertidig periode og slik dere har det seksuelt nå vil på naturlig vis forandres i tida fremover.

Men det kan også hende at dere gjennom samtaler finner ut at dere ønsker å endre på noe. Da kan det være fint å ta utgangspunkt i tipsene nederst i denne teksten.

Det kan være mange årsaker til at vår egen seksualitet som gravid og felles sexliv med partner endres i svangerskapet:

 

Mindre energi

Særlig i første trimester er det vanlig å være kvalm, sliten og trøtt, noe som gjør at lysten på og overskuddet til sex reduseres. Men også gjennom hele svangerskapet vil mange kvinner føle at de har mindre energi enn til vanlig, og det kan gi mindre lyst på sex.


Bekymringer for å skade babyen

Både hun som er gravid og partner kan være redd for at det å f.eks ha sex med penetrasjon kan skade babyen eller fremprovosere en spontanabort. Det er ikke så rart at slike bekymringer dukker opp og de kan være en skikkelig «mood-killer».

Det kan imidlertid være greit å vite at det ikke er skadelig for babyen at skjeden fylles av en penis eller en dildo. Barnet ligger godt beskyttet inni livmora og fostervannet tar imot for støt. Noen få gravide får medisinsk råd om å unngå samleie på grunn av risiko for tidlig fødsel eller andre komplikasjoner, men da er det en kjent risiko som man får oppfølging for. I ordinære svangerskap er ikke samleie forbundet med helserisiko.

Det å være bekymret mer generelt for baby i magen, kan også påvirke sexlysta vår. For hvis du kjenner deg mye redd for hvordan det skal gå med babyen, for fødselen eller for tida etterpå, så vil gjøre at du er i en beredskapsmodus. En slik modus hvor du bruker mye mentale krefter på å regulere frykt og bekymring, kan være vanskelig å legge fra seg. Det å ha sex handler jo ofte om å koble seg litt av det «vanlige» tankene i hodet og livet her-og-nå, og lene seg inn i egen seksualitet og lyst. Og hvis du har mye å tenke på, så er det helt naturlig og veldig forståelig hvis det blir vanskelig.


Føler at babyen «er med»

Noen kvinner opplever det som vanskelig å holde fokuset på sex hvis man ser sin egen store mage eller for eksempel hvis babyen sparker samtidig. Det kan også føles rart å være seksuell samtidig som man kjenner seg som «mamma». Partnere kan også kjenne at det er vanskelig at det er en «noen andre» med.


Kroppen er annerledes

Å være gravid innebærer for mange kvinner en del kroppslige plager som kan gjøre det vanskelig å skape rom i seg selv til å finne nytelse gjennom kroppen. Eksempler på slike plager kan være bekkensmerter, halsbrann, underlivssopp og hemoroider.

Kroppens utseende forandrer seg når vi er gravid. Magen blir større, men vi kan også merke andre endringer i hvordan kroppen ser ut. Alt dette er naturlige endringer for en gravid kropp, og det hadde jo vært rart om det å lage et nytt menneske i magen ikke skulle merkes.

Forandringene kan imidlertid for noen være vanskelig å akseptere og da kan det gå ut over selvbildet. Og når vi ikke føler oss vel med kroppen, er det vanskeligere å slappe av og nyte sex.


Forskjell i sexlyst

Noen kvinner opplever økt sexlyst når de er gravide. Det kan skyldes både hormonelle endringer eller at hun føler seg mer sexy. Andre kvinner igjen kjenner at sexlysten er redusert. Det samme gjelder pappa/medmamma. Det kan handle om ting nevnt overfor eller helt andre ting. Uansett årsak, så er det viktig å ikke forsøke å tvinge frem større sexlyst hos seg selv eller partner. Det virker ofte mot sin hensikt.

Sånn generelt kan det være greit å tenke på at fra naturen sin side er det kanskje ikke så rart at sexlysten reduseres hos blivende foreldre. Naturen vil jo at vi skal ha sex slik at vi forplanter oss. Når det er en baby på vei, så har jo egentlig naturen oppnådd det den vil, og sex har ikke en like tydelig hensikt lengre.

Noen tips på veien

Vi i Klinikk Partum har møtt mange kvinner og par som ikke har sex gjennom svangerskapet og kvinner/par som har mer sex enn ellers. Det er viktig å huske på at alt er normalt og at det beste er å ta utgangspunkt i deg og dere. Vi mennesker ofte har lett for å sammenligne oss med andre og da automatisk tenke at andre har det bedre enn oss.

Nedenfor er noen tips til deg/dere som ønsker å skape en positiv endring i egen seksualitet og sexliv.

Men husk, det er alltid viktig å passe på at du/dere gjør dette av eget ønske og med et positivt fokus. Å føle seg presset av partner, å tvinge seg selv fordi man føler at man må eller er bekymret for parforholdet, eller forsøke å presse partner, det fungerer sjelden godt for å skape gode endringer i egen og felles seksualitet. Det kan på sikt skape større utfordringer gjennom at vi for eksempel utvikler en aversjon fordi vi har gått på akkord med oss selv.


1. Snakk sammen om hvordan dere har det seksuelt nå, hver for dere og sammen. Å snakke sammen er jo et "klassisk" psykologråd, men vi kommer ikke unna det. Hvordan påvirkes dere av at det er et barn på vei? Kanskje kan det være en idé at dere begge leser denne teksten før dere snakker sammen. Det er ofte lettere å få i gang praten når vi fokuserer på noe felles og eksternt først. Og, pass på å ha en utforskende og vennlig innfallsvinkel til deg selv og hverandre når dere snakker om dette.


2. Sex er mer enn penetrering! 

Graviditeten kan være en fin tid å utforske andre seksuelle aktiviteter.

Det er også viktig å minne seg selv på at for de aller fleste er nærhet viktigere enn sex. Det å føle seg fysisk nær hverandre uten forventing om sex, kan være en fin måte å unngå at alt av fysisk kontakt forsvinner. Det kan for eksempel være å ligge naken sammen, berøre hverandre, kysse, sitte tett i sofaen eller dusje sammen. Dere skiller dessuten da ut mer oxytocin – kjærlighetshormonet som gjør at dere føler dere knyttet til hverandre.


3. Ha lave skuldre «i senga» - gi dere selv lov til å prøve og feile. For eksempel kan det hende at dere må avbryte et samleie fordi det føles feil. Prøv å se på det som en naturlig konsekvens av at dere er i et svangerskap og ikke et nederlag. Hvis du eller partner synes den store magen gjør vanskelig å holde fokuset på sex’en fordi man begynner å tenke på babyen, så kan det hjelpe at magen er dekket av klær slik at det blir litt mer «avstand» til babyen.


4. Snakk om onanering. Hvis dere har forskjellig sexlyst for tida, så kan det være bra å ha åpenhet om onanering og eksplisitt tillate hverandre å tilfredsstille seg selv seksuelt på egenhånd.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi i Klinikk Partum håper disse tankene og tipsene var fine for deg/dere på gravidreisen. Vi har lang erfaring med utfordringer i parforhold i svangerskap og småbarnstid, utfordringer knyttet til seksualitet, samt følelser knyttet til eget kroppsbilde. Du er varmt velkommen for å bestille en time hos noen av oss.

Det er viktig for oss å være her når du trenger det og når det passer for deg i ditt liv. Derfor er vi tilgjengelige både på dagtid, ettermiddag, kveld og helg – uten tillegg i timeprisen.

Finn din psykolog

eller

Bestill samtale