Oxytocin under fødselen

Ellen 5

Ellen Risaker er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler og kontorsamtaler i Haugesund.

Les mer om Ellen

av Ellen Risaker

Margareta Brodèn har beskrevet graviditeten som en viktig overgangsperiode i livet, og fødselen som noe ukjent, ukontrollerbart, uunngåelig og uforutsigbart. Å føde er noe veldig kroppslig og intuitivt. Hver fødsel er unik, og du kan ikke vite hvordan din fødsel vil bli. Samtidig opplever veldig mange at det å forberede seg til fødselen kan bidra til en bedre fødselsopplevelse. Noe av det mest interessante jeg lærte i mine egne fødselsforberedelser var hva som skjer med hormonene i kvinnekroppen under en fødsel, og hvordan man selv kan påvirke dette.

Et av de viktigste hormonene under fødselen er oxytocin, ofte kalt kjærlighetshormonet. Nivået av dette hormonet øker gradvis i svangerskapet, og blir svært høyt under fødselen. Hormonet får livmoren til å trekke seg sammen og lage rier. Også etter selve fødselen produseres hormonet, og bidrar til blant annet å føde morkaken, forhindre større blødninger og varme mors bryst før barnet legges til. Under fødselen vil også oxytocin frigjøres i hjernen, noe som kan redusere angst og smerte, og bidra til økt morsfølelse.

Fødselslege Michel Odent har forsket på hvordan produksjonen av dette hormonet kan påvirkes under fødsel, og sammenligner det med hvordan forholdene bør være for å falle i søvn. For å finne roen og sovne trenger du dempet belysning, behagelig temperatur, rolige omgivelser og en følelse av trygghet. Det samme gjelder under en fødsel. Slike forhold, gjerne sammen med berøring og nærhet fra partner eller en annen person du føler deg trygg på, vil fremme produksjonen av oxytocin. Jo mer oxytocin det er i blodet, desto bedre er rieaktiviteten.

Motsatt kan man se for seg at et dyr som er truet under fødselen vil ha behov for å stoppe opp rieaktiviteten for å kunne flykte eller kjempe. Når dyret blir stresset økes produksjonen av stresshormonet adrenalin. Dette hemmer oxytocinet, og svekker rieaktiviteten. Det samme gjelder kvinnekroppen. Er du redd og stresset under fødselen vil kroppen anta at det ikke er trygt å føde, og forberede seg på kamp.

Så selv om fødselen til en viss grad er ukjent, ukontrollerbar og uforutsigbar, er det faktisk også mulighet for å selv påvirke. Gode fødselsforberedelser og stressmestringsteknikker kan gjøre det lettere for deg å beholde roen og tålmodigheten under fødselen, redusere angst, fremme rieaktiviteten og gi en bedre fødselsopplevelse.

Hvis du ønsker å lese mer om fødselsforberedelser og stressmestring har jeg skrevet et innlegg om dette her.

 

Kilder:

  • Broden, M. 2004. Graviditetens muligheder. Akademisk forlag.
  • Larsen, R. T. Det viktige kjærlighetshormonet oxytocin. Babyverden.
  • Unväs-Moberg m.fl. 2019. Maternal plasma levels of oxytocin during physiological childbirth - a systematic review with implications for uterine contractions and central actions of oxytocin. BMC Pregnancy and Childbirth
Hva hjelper mot fødselsangst?
Hva er skadelig for parforholdet?