Utdrivningsrefleksen og amming

Helle

Helle Størseth Marcinko er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler.

Les mer om Helle

av Helle Størseth Marcinko

Sugetak, brystvorter, ammeinnlegg, purelan, amme-bh, smerter, stress og kos.

Amming handler mye om praktiske ting, som sugetak og brystvorter, men det som kanskje er mindre kjent, er at det også er mye psykologiske prosesser som spiller inn når man ammer, og som man kan forsøke å bli bevisst på.

En av de prosessene som kan være nyttige å vite litt mer om, kalles utdriviningsrefleksen.

Utdrivningsrefleksen er det som får melken til å dryppe eller sprute ut av brystet, og det er umulig å snakke om utdrivningsrefleksen uten å være litt innom det praktiske.

Noen kan kjenne at utdrivningsrefleksen starter, og kan oppleve det som smertefullt, mens andre ikke kjenner den. Noen kan kjenne seg avslappet når melken kommer, mens andre kan oppleve aggresjon, kvalme eller hodepine.

Utdrivningsrefleksen styres av hormonet oxytocin, som også kalles kjærlighetshormonet. Det er dette hormonet som hjelper livmoren til å lage effektive rier under fødselen, og det er også dette hormonet som hjelper melken ut av brystene.

Kjærlighetshormonet påvirkes av ulike psykologiske faktorer. Nærhet med barn eller partner er med på å øke utskillelsen av kjærlighetshormonet, mens det hemmes av smerter og stress.

For en del av oss, men ikke alle, begynner ammereisen med en dose smerter og stress. Fullamming av baby innebærer at man ikke har noe oversikt over hvor mye mat babyen får i seg, og det å måtte stole på at babyen selv greier å regulere hvor mye mat den skal ha, og også på egen kropp. Tanken på å skulle være den som skal produsere nok mat til å forsyne en liten baby er for mange stressende. Det tar ofte noen dager før melken kommer i brystene etter fødsel, og dette kan også være en ekstra stressfaktor. Brystknoppene får også et nytt bruksområde, og blir gjerne brukt betydelig mye mer enn tidligere, noe som ofte fører til at de kan oppleves litt såre i begynnelsen.

I begynnelsen, når melkeproduksjonen er hormonstyrt, kan man se et godt eksempel på hvordan psykologiske prosesser er med på å påvirke de fysiologiske. Man kan da typisk oppleve at melken begynner å dryppe eller renne når man for eksempel tørker seg over brystet etter man har dusjet, men også når man ser på bilder eller filmer av babyen sin, eller om man hører babygråt! Tenk så fantastisk kvinnekroppen er, som bare ved lyden av en gråtende baby kan begynne å sende ut melk. Nettopp dette er det mulig å bruke når man skal amme eller pumpe, for å hjelpe utdrivningsprosessen.

Dersom man skal pumpe kan det hjelpe å se på filmer eller videoer av babyen sin, eller også å lukte på klesplagg som tilhører babyen. Mange blir stresset av å se hvor mye eller lite melk som blir pumpet ut, og dette påvirker utdrivningen negativt, så det kan være lurt å tre en sokk over flasken mens man pumper, så man ikke har mulighet til å se før man er ferdig. 

Noe som også kan hjelpe både når man pumper eller ammer, er å sette seg godt til rette, puste rolig inn og ta ekstra lange utpust, og deretter se for seg for eksempel at melken flommer ut av brystet, at det flommer ut av en foss eller en fontene, eller liknende. Dette vil bidra til å gjøre deg avslappet, og melken vil kunne begynne å flomme etter en liten stund.

Det å slappe av kan være lettere sagt enn gjort i spedbarnsperioden, hvor alt er nytt - både barnet, situasjonen og sin egen kropp. Her på klinikkpartum.no kan du registrere deg og få tilsendt en gratis lydfil med en avspenningsøvelse som kan hjelpe deg å roe ned kroppen og hodet i forbindelse med amming.

Jeg håper noen av disse tipsene var nyttige for deg, og lykke til med ammingen/pumpingen!

Hvis du opplever vanskelige tanker og følelser knyttet til amming, så er du hjertelig velkommen til å ta kontakt for en samtale med meg. Jeg er ekstra opptatt av de psykologiske sidene ved amming og hjelper deg gjerne i å dempe stress i forbindelse med amming/pumping. Hvis du bærer på vonde erfaringer, kjenner på sorg over at det ikke ble slik du ønsket eller står i en vanskelig beslutningsprosess knyttet amming, så er jeg her hvis du ønsker støtte fra meg.

Mammahjerte medlemsportal, som drives av psykolog Ingvill, kan også være til hjelp hvis du har eller har hatt utfordringer knyttet til amming. Her får du hjelp til å ta vare på deg selv og du får bli en del av et støttende fellesskap med andre kvinner som kjenner på det samme som deg. Som medlem får du rabatt på individuelle samtaler hos Klinikk Partum.

Når forholdet blir en konkurranse om hvem som er mest sliten
Seierens melankoli