Seierens melankoli

Anne 2 - croppet

Anne Stilloff er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr kontorsamtaler på Jessheim

Les mer om Anne

av Anne Stilloff

Mange par som har strevd med å bli gravide og endelig har lykkes, har opplevd en forventning fra omgivelsene om å være ekstra lykkelige. Lykkelige som gravide selv om graviditeten kan ha vært krevende. Lykkelig som nybakte foreldre selv om hverdagen har blitt kaotisk og det kan ha oppstått ekstra utfordringer som for eksempel kolikk. De kan også selv ha forventet at alt skulle falle på plass når de endelig ble foreldre. Nå kan det virkelige livet endelig begynne! Når den store lykkefølelsen uteblir kan det bli ekstra skamfullt å fortelle om det, og mange holder tanker og følelser for seg selv.

I mange andre situasjoner i livet hvor vi har jobbet svært hardt for å nå et mål, kan vi ha erfart at seieren ikke har gjort oss så lykkelige som vi hadde forventet. Vi er kanskje utslitte etter en hard innsats enten etter en stor eksamen eller en idrettsprestasjon. Det samme kan også skje par som har strevd med å bli gravide. Veien kan ha vært lang og kronglete, og begge kan være slitne både fysisk og psykisk når graviditeten endelig er et faktum og barnet etter hvert kommer.

Så hvis både omgivelsene og de nybakte foreldrene selv forventer ren seiersrus og lykke, kan innslaget av melankoli og for noen nedstemthet og depresjon komme som et sjokk. Helt normale følelser nektes rom, og møtes ikke med den omsorgen og respekten de fortjener. I stedet for å normalisere disse følelsene blir de satt i tvil, «hva er det som er galt med meg som føler det slik». Dette kan bli starten på en negativ spiral som kan føre til mer nedstemthet og etter hvert tilbaketrekning og synkende tiltro til seg selv som mamma eller pappa/medmor.

Åpenhet, raushet og støtte vil være svært viktig i denne fasen. For noen vil økt støtte fra partner og omgivelsene være nok til å komme ut av et negativt spor. Dette kan være både praktisk støtte i form av avlastning og mulighet for å få mere søvn, og følelsesmessig støtte som mulighet til å få sette ord på hva man tenker og føler og bli møtt på dette. Andre vil i tillegg ha behov for samtaler med noen med kompetanse på graviditet og barseltid.

Utdrivningsrefleksen og amming
Mer aksept og inkludering for LHBT+ -familier!