Barseltårer

Bilde Ingvill

Ingvill Øvsthus er psykolog og grunnlegger av Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler til eksisterende klienter.

Les mer om Ingvill

av Ingvill Øvsthis

Barseltårer – når kroppen skrur krana på fullt og følelsene renner ut i strie strømmer! Mange av oss opplever en sterk følelsesmessig reaksjon noen dager etter fødselen. Det er en helt naturlig og vanlig reaksjon, men kan være litt overveldende for en selv og for de vi har rundt oss. Plutselig kan vi føle oss veldig trist, redd, kjenne at ansvaret for dette lille nye mennesket føles helt overveldende og kanskje tvile på om vi kommer til å takle hele denne mammagreia.

Jeg husker at jeg etter å ha fått mitt andre barn, lå i senga på sykehuset og plutselig ble så fortvilet over at vi ikke hadde båret stellebordet opp fra kjelleren før lille gutten vår ble født. Det er lett å le litt av det nå i ettertid, men der og da så rant tårene og fortvilelsen kjentes så sterk og virkelig.

Når barseltårene kommer, kan det være godt å minne seg selv på at det er en naturlig fysiologisk og psykologisk reaksjon på at du i mange måneder har fokusert på å bære frem et nytt menneske som nå har blitt født. En intens prosess og en stor omveltning! I tillegg kan vi være preget av en heftig fødsel, lite søvn, utfordringer med amming og alt det nye vi må forholde oss til som nybakt mamma. Kroppen og hodet ditt trenger nå å riste seg inn i alt det nye, og da flyter hormonene rundt og følelsene kjører litt berg-og-dalbane i en periode. Mens det står på så trenger du omsorg og forståelse fra deg selv og folk du har rundt deg.

Ammepress