Hva er skadelig for parforholdet?

Kristin side

Kristin Ragnarsdottir er en av psykologene i Klinikk Partum. Hun tilbyr digitale samtaler og digitale parsamtaler

Les mer om Kristin

av Kristin Ragnarsdottir

En av verdens mest kjente forskere på parforhold, John Gottman, har funnet fire ulike atferder som er spesielt skadelig innad i et parforhold. 

 

1. Kritikk

Kritikk er annerledes enn en konstruktiv tilbakemelding eller å si ifra om et behov. Kritikk er et angrep på partneren din og hens karakter. For eksempel; Du er så egoistisk! Du sover alltid lenge! En konstruktiv tilbakemelding i dette tilfellet kunne vært: Jeg er så trøtt og kunne tenke meg å sove lenge i helgen. Kan vi få til det? 


2: Avsky

Avsky er atferdsmessige uttrykk som har som mål å ydmyke eller såre partneren vår. For eksempel å kalle hverandre stygge ting, himle med øynene, sarkasme, latterliggjøring etc. Dette kan for eksempel se slik ut: Du er så lat - jeg står her med alt husarbeid og stell av ungene, og du sitter bare der og spiller data om en tenåring. Jeg har ikke tid til enda et barn! Løsningen her er å gi uttrykk for frustrasjonen sin på en måte som likevel er respektfull. Avsky i et parforhold er den største prediktoren for samlivsbrudd. 


3. Forsvar

Når man har en tung periode er det fort gjort at kommunikasjonen blir en dans av kritikk og forsvar. Forsvar er det typiske svaret på kritikk. Dersom vi føler oss angrepet og anklaget er det helt naturlig at vi vil forsvare oss, lete etter hull i partnerens argumentasjon og finne feil i anklagen. Ulempen er at dansen blir fastlåst, og man kommer ikke videre. Løsningen er å ta ansvar for sin del av konflikten eller utfordringen. 


4. Isfront

Isfronten er et resultat av de tre andre atferdene. Det er for eksempel et vanlig svar til avsky. Man får et behov for å beskytte seg selv fra kritikken og angrepene. Man blir overveldet og trekker seg unna, gjør seg utilgjengelig eller opptatt. Der og da kan en pause fra diskusjonen hjelpe mot isfronten, men ofte trengs det tiltak over tid for å få isen til å smelte. 


Hvis du kjenner deg igjen kan det være lurt å be om hjelp til parforholdet før utfordringene blir for store. 

Oxytocin under fødselen
Forventninger til sped- og småbarnstid